joi, 2 mai 2013

Cataiful dincolo de ritual

Cataiful este cunoscut în limba arabă sub numele de kanafah. Fideluța sau tăiteii din aluat așteaptă acompaniamentul siropului subtil strecurat printre pastele afânate. În rețetele orientale sunt îngăduite trei feluri de cataif cu trei denumiri specifice și moduri de preparare diferite. Întâlnim astfel cataiful aspru sau dur,apoi pe cel fin și în cele din urmă pe cel confuz. Chiar așa…confuz și încurcat întrucât ultimului mod de preparare i se spune în limba arabă mhayara ceea ce înseamnă amestecat. Deși este un derivat al cataifului ritual care se mănâncă în perioada ramadanului și vine din timpurile fatimizilor,cel croit din fideluță are o altă consistență și oferă răspunsul complet și sățios la problema alegerii unui desert fără de cusur. Prăjitura preparată de secole în Orient și-a obținut locul în poveștile cu tinerețe și fără de bătrânețe evitând riscul de a fi uitată asemenea unui bibelou fetișizat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu